Nuförtiden sänds
ett nytt matprogram(en ny matserie?) i TV i Kina. Matprogrammet heter En
Smakbit av Kina舌尖上的中国, som främst handlar om Kinas matkultur. Detta program är
så populärt och unikt att många kineser berättar varmt om det, (att?)folket
rekommenderar det med varandra. Det är helt annorlunda från de andra förra
matprogram som vanligen lär man hur lagar mat. Men detta program fokuserar mer
på traditionell matkultur medan det berättar om diverse kinesiska mat. När man
tittar på programmet, kan man inte bara känna till mat själva utan blir(bli?)
tagen. En mängd människor som har kollat det, särskilt de som bor redan långt
borta från sina hemstäder, påstår uppriktigt att de var så rörda att snyftar. Jag
kan fatta dem. För programmet gojde dem att minnas deras tidigare liv och
släktingar. I viss mån, har mat
redan medfört(convey) våra mycket känslor.
Matserien görs i 7
avsnitt(episoder?). Jag och min dotter har sett de tidigare två avsnitt. Vi
båda gillar ytterst dem. Jag vill gärna berätta om det första avsnittet här. Hoppas att dess engelsk version dyker upp så fort som
möjligt.
Det första
avsnittet handlar om matvaror och heter Gåvan från Naturen. Det refleckterar
verkligen sambandet mellan människor och naturen genom att visar hur folk
anskaffar matvaror från naturen. Det uttrycker att man måste uppskatta naturen.
Kina har många
olika matvaror på grund av sin klimat och geografi. Så vi kineserna får avnjuta
dessa gåvan från naturen. Den första matvaran är matsutake(松茸?) som växer i sydvästra Kina, Yunnan och Xizang
province, som ligger på mycket höjd över havet, dessutom är miljön här
oförorenad, vilket är viktigt och nödvändigt för matsutake. Det sägs att
matsutake kan förebygga cancer, dess pris naturligtvis höjs mycket under senare
år. Folket på landet strävar alltså efter att plocka matsutake. Varje gång
efter de hittar och plockar matsutake, behandlar de försiktigt plats där
matsutake växer. För folket vet väl att ju mer man uppskatta naturen desto
generösare blir naturen. Förrestan, dess pris är ca. 80 kronor per kilo i
ursprungsort men efter ungefär 6 timmar blir det 700 kronor i Tokyo.
Den andra matvaran
är bambuskott som är också Yifeis favorit. Zhejiang province, som är min mans
hemstad(hemprovince?), är en av huvud regioner där växer bambuskott. Enligt
säsong, finns det vintern bambuskott och våren bambuskott. Sjävklart det finns
också många olika slags som inte presenteras i programmet. Bambuskot passar väl
till fläsk, särskilt till skinka. Den personen, som dycker upp i den delen av
avsnittet, har en rik erfarenhet. Han kan även(väl?even?) hitta exakt
bambuskott under jorden bara genom att betrakta bambu omkring. Liuzhou
staden i Guangxi province är känd för sina en anan slags bambuskott som är ofta
beredas sur bambuskott.
På tal om skinka,
är det Yifeis farfars favorit. Zhejiang province har en slags skinka som är
mycket känd från den gamla tiden, det är Jianhua skinka . Men här angav skinkan
är tillverkad i Yunnan province igen, som heter Nuodeng skinka. Nuodeng skinkan
har unik smak på grund av Nuodengs unikt läge och omgivningar.dessutom används
skinan en slags av salt som är också tillverkad i lokal. I kina äts skinka inte
bara som maträtter, utan ackså som olika typer av mellanmål.
Den fjärde matvaran
är lotusrot. Det verkar som om att lotusrot växer bara i kina, eller äts bara
av kineserna. Lotusrot är en läcker rätter men det är jabbig att gräva upp. Om
man gräver ofta upp lotusrot i dammar, är han/ hon lätt att ådrar sig reumatoid
och lumbar muskelbelastning.
Den femte matvaran
är en slags fisk. Kineserna gillar att äta huvuden av fiskar. Den angivna
fisken i programmet lever i nordöstra Kina. Det är dags för att fiska när sjön
fryser i vintern. Det är jätte frostig ute i Jilin province som ligger i
nordöstra Kina, där sänker temperaturen ner till minus 30 gråder på vinternar.
Huruvida fiskare kan lyckas att fiska eller inte, vilket beror på den ledaren
av fiskare. Framgången för fiskare eller jordbrukare betyder inte bara ett gott
resultat, utan också sina inkomster. Om du tittar på programmet noggrant, kan
du märka att deras fisknät har stora hål för att inte fånga liten fisk.
Den sjätte
berättelsen handlar respektive om hur folk fiska i grundhavet och djuphavet.
Det finns ändå ett sätt att fiska från grundhavet genom att använda styltor i
Guangxi province.
Det första avsnittet skulle vilja berätta för tittare att man måste uppskatta naturen om man vill ta ständigt från naturen. Däremot jag har sett från det att våra kinas bönder är så fattiga och patetiska.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar