torsdag 17 januari 2013

En Smakbit av Kina-------1.Gåvan från Naturen


Nuförtiden sänds ett nytt matprogram(en ny matserie?) i TV i Kina. Matprogrammet heter En Smakbit av Kina舌尖上的中国, som främst handlar om Kinas matkultur. Detta program är så populärt och unikt att många kineser berättar varmt om det, (att?)folket rekommenderar det med varandra. Det är helt annorlunda från de andra förra matprogram som vanligen lär man hur lagar mat. Men detta program fokuserar mer på traditionell matkultur medan det berättar om diverse kinesiska mat. När man tittar på programmet, kan man inte bara känna till mat själva utan blir(bli?) tagen. En mängd människor som har kollat det, särskilt de som bor redan långt borta från sina hemstäder, påstår uppriktigt att de var så rörda att snyftar. Jag kan fatta dem. För programmet gojde dem att minnas deras tidigare liv och släktingar. I viss mån, har mat redan medfört(convey) våra mycket känslor.

Matserien görs i 7 avsnitt(episoder?). Jag och min dotter har sett de tidigare två avsnitt. Vi båda gillar ytterst dem. Jag vill gärna berätta om det första avsnittet här. Hoppas att dess engelsk version dyker upp så fort som möjligt.

Det första avsnittet handlar om matvaror och heter Gåvan från Naturen. Det refleckterar verkligen sambandet mellan människor och naturen genom att visar hur folk anskaffar matvaror från naturen. Det uttrycker att man måste uppskatta naturen.

Kina har många olika matvaror på grund av sin klimat och geografi. Så vi kineserna får avnjuta dessa gåvan från naturen. Den första matvaran är matsutake(松茸?) som växer i sydvästra Kina, Yunnan och Xizang province, som ligger på mycket höjd över havet, dessutom är miljön här oförorenad, vilket är viktigt och nödvändigt för matsutake. Det sägs att matsutake kan förebygga cancer, dess pris naturligtvis höjs mycket under senare år. Folket på landet strävar alltså efter att plocka matsutake. Varje gång efter de hittar och plockar matsutake, behandlar de försiktigt plats där matsutake växer. För folket vet väl att ju mer man uppskatta naturen desto generösare blir naturen. Förrestan, dess pris är ca. 80 kronor per kilo i ursprungsort men efter ungefär 6 timmar blir det 700 kronor i Tokyo.

Den andra matvaran är bambuskott som är också Yifeis favorit. Zhejiang province, som är min mans hemstad(hemprovince?), är en av huvud regioner där växer bambuskott. Enligt säsong, finns det vintern bambuskott och våren bambuskott. Sjävklart det finns också många olika slags som inte presenteras i programmet. Bambuskot passar väl till fläsk, särskilt till skinka. Den personen, som dycker upp i den delen av avsnittet, har en rik erfarenhet. Han kan även(väl?even?) hitta exakt bambuskott under jorden bara genom att betrakta bambu omkring. Liuzhou staden i Guangxi province är känd för sina en anan slags bambuskott som är ofta beredas sur bambuskott.

På tal om skinka, är det Yifeis farfars favorit. Zhejiang province har en slags skinka som är mycket känd från den gamla tiden, det är Jianhua skinka . Men här angav skinkan är tillverkad i Yunnan province igen, som heter Nuodeng skinka. Nuodeng skinkan har unik smak på grund av Nuodengs unikt läge och omgivningar.dessutom används skinan en slags av salt som är också tillverkad i lokal. I kina äts skinka inte bara som maträtter, utan ackså som olika typer av mellanmål.

Den fjärde matvaran är lotusrot. Det verkar som om att lotusrot växer bara i kina, eller äts bara av kineserna. Lotusrot är en läcker rätter men det är jabbig att gräva upp. Om man gräver ofta upp lotusrot i dammar, är han/ hon lätt att ådrar sig reumatoid och lumbar muskelbelastning.

Den femte matvaran är en slags fisk. Kineserna gillar att äta huvuden av fiskar. Den angivna fisken i programmet lever i nordöstra Kina. Det är dags för att fiska när sjön fryser i vintern. Det är jätte frostig ute i Jilin province som ligger i nordöstra Kina, där sänker temperaturen ner till minus 30 gråder på vinternar. Huruvida fiskare kan lyckas att fiska eller inte, vilket beror på den ledaren av fiskare. Framgången för fiskare eller jordbrukare betyder inte bara ett gott resultat, utan också sina inkomster. Om du tittar på programmet noggrant, kan du märka att deras fisknät har stora hål för att inte fånga liten fisk.

Den sjätte berättelsen handlar respektive om hur folk fiska i grundhavet och djuphavet. Det finns ändå ett sätt att fiska från grundhavet genom att använda styltor i Guangxi province.

Det första avsnittet skulle vilja berätta för tittare att man måste uppskatta naturen om man vill ta ständigt från naturen. Däremot jag har sett från det att våra kinas bönder är så fattiga och patetiska.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar