tisdag 8 januari 2013

Hellre skild än olyckligt gift


Varför väljer man giftermålet? Olika människor har olika svar. Men jag anser att de flesta gifter sig av kärlek. Paren tror och hoppas i början att de ska älska varandra för evig tid. De bildar familjer och skaffar barn för att dela sin lycka med varandra. Men tyvärr har allt fler par skilt sig under de senaste åren. Årligen skiljer sig ca 50 000 par varav 20 000 gifta och 30 000 sambor. Jämfört med andra länder i Europa och världen har Sverige en väldigt hög skilsmässofrekvens(¨Familjen idag¨,Språkporten,2012). Här vill jag inte diskutera djupt varför paren väljer skilsmässor. Paren skiljer sig p.g.a kanske ekonomiska problem, skillnader i personlighet och utomäktenskapliga förbindelser så vidare. Oavsett orsaken till en skilsmässa, om äktenskapet är riktigt lyckligt, skulle man inte vilja upplösa det.

Förr i tiden, till och med förra sekelskiftet, ville par få skilja sig även om deras äktenskap inte var lyckligt. Paren höll hellre ett olyckligt giftermål vid liv för att skilsmässan tyckets skamligt. Vissa religoner förbjöd också skilsmässan. Dessutom hade de flesta kvinnor inga jobb alltså inga inkomster. Kvinnorna kunde inte alls försörja sig själva om de lämnade sina makar. En del av paren fruktade att deras barn skulle utsättas för misshandel av sin styvfar/styvmor därmed höll de kvar ett äktenskap med konflikter. Därtill hade skilda kvinnor svårta att gifta omsig.

Tack och lov för den ekonomisk utvecklingen i världen. Människor framförallt kvinnor får en ekonomiskt självständigare ställning. Allt fler kvinnor vågar säga nej till sina olyckliga äktenskap. Utan makarna, kan kvinnorna också försörja sig själv och till och med sina barn. Självkart har äktenskapslagar spelat stor roll för att skydda kvinnor och barn. Att upplösa ett olyckligt äktenskap kan faktiskt fria båda. Männen och kvinnorna har alltså en andra chans för att välja en andra person som passar dem bättre. Trots att inte barnen kan få leva tillsammans med sina föräldrar under samma tak om föräldrarna skiljer sig, är det ännu bättre för barnen än att de måste dagligen uppleva konflikter mellan föräldrarna. Skilsmässan blir allt vanligare och enklare så att den inte längre fördöms av samhället. Paren behöver inte bevara sina äktenskap bara för att ta hänsyn till andra personers åsikter.

Det är sant att en del av äktenskap kan forsätta räddas även om paren inte skiljer sig förhastat. Men en andel av de sådana fall är jätteliten. För de flesta, ju längre man tvekar desto mer djupt sårar paren varandra. Givetvis är det dåligt för barn om de inte kan uppforstras av både sina mammor och fäder. Men det är bättre för barn för de kan undvika att uppleva sina föräldrars konflikter. Jag menar inte att skilsmässan kan lösa alla problem. Under 1990-talet kunde fängelsedirektören Ann Britt Grunewald konstatera att i hennes fängelse fanns inte en enda man som vuxit upp tillsammans med sin far(Språkporten,2012). Efter skilsmässan är det viktigt för barn att få kontakt med sina fäder eller mammor. Om mammorna eller fäderna gifter om sig, kan barnen förmodligen få kärlek från sina styvfamiljer.
I alla fall, är det viktigt att man måste tänka grundligt innan man bestämmer sig för att gifta sig. Det är också viktigt att söka ett riktigt lyckligt liv genom att skilja sig.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar