torsdag 17 januari 2013

Försäkringar I Sverige 2011



Innan jag kom till Sverige förra året, hade jag arbetat i ett försakringsföretag i drygt 9 år i Kina, som hette Folks försäkringsföretag i Kina(förkortning på engelska:PICC ). PICC är det äldsta och största försäkringsföretaget i Kina. Där jobbade jag som ekonom på vårt huvudkontor i Beijing. Jag känte alltså till försäkringar i Kina i viss mån och vill uppfatta en aning om försäkringen den här. När jag förberedde fackartikeln, tänkte jag naturligtvis på att läsa en artikel om det. Snart fann jag en broschr om försäkringar i Sverige 2011 på nätet(källa: www.svenskförsakring.se) .

Den här broschyren presenterar en översikt av försäkringsbranschen och visar på branschens betydelse för samhällsekonomin. Broschyren delas upp 4 delar. De är respektive: försäkringsbranschen, försäkringar i Sverige, försäkringsföretagen och försäkringsföretagens investeringar. Ursprungligen tänkte jag jämföra försäkringar i Sverige med Kinas. Men på grund av annorlunda försäkringssystem och statistiska standarder, är det svårt att jämföra. Jag kan bara jämföra några tal i vissa fall.

Det första kapitlet Försäkringsbranschen handlar om hur viktig försäkringsbranschen är för samhällsekonomin. Svenska försäkringsföretag genererade premieinkomster på över ca 270 miljarder kronor 2011, sysselsatte drygt 20 000 människor och investerade 2 943 miljarder kronor i den globala ekonomin. De första två motsvarande talen är respektive 1433 miljarder rmb och cirka 3 miljoner människor i Kina. Försäkringsbranschens bidrag till bruttonationalprodukten (BNP) uppgår till cirka 1 procent i Sverige. Det motsvarande talet är 3 procent i Kina. Det är konstigt för att 1% är jättelåg. För det genomsnittligt talet i världen är 7 procent. I allmänhet, överträffar det talet i utvecklade länder genomsnittet, även till 10 procent. Kanske den här 1% innerbär inte vad premieinkomsters del i BNP. Jag ska forskar detta efteråt.

Det andra kapitlet Försäkringar i Sverige visar hur några huvud försäkringar har förändrat under den senaste 10 åren genom några diagram.

I Sverige har 95 procent av alla hushåll en hemförsäkring. Men i Kina är det motsvarande talet jättelåg. Alltså betyder det att det finns en stor och lysande försäkringsmarknad i Kina i framtiden.

Sedan 2000 har hemförsäkringar ökat. Motor och trafikförsäkrinar också. Antalet privata sjukvårdsförsäkringar har ökat de senaste åren.

År 2010 hade ungefär 380 000 presoner en privat sjukvårdsförsäkring. I Kina kom affärssjukvårdsförsäkringar ut de senaste åren. Sjukvården är ett stort och krångligt problem i Kina. Men jag känner mig det är inte lätt heller att gå till läkaren i Sverige, fast det finns ett perfekt offentligt välfärdssystem den här. Man måste vänta en lång tid innan man gå till läkaren, om man inte har allvarlig sjukdom. Det lider brist på läkare i Sverige. Samtidigt lider läkarna brist på noga erfarenheter.

Det svenska pensionssystemet består av tre delar: allmän pension, tjänstepension och privat pension. Kina har liknande systemet men det räcker inte. Det finns någonting för att vi kan lära oss från Sveiges pensionssystem.

Den vanligaste sparformen för svenska hushåll är försäkring. Försäkringens andel uppgick till nästan 47 procent av hushållens samlade sparande 2011. Inte undra på att svensk ekonomi är stark trots krisen i Europa. I kina brukar hushållen spara pengar på banken. Men folkens försäkring medvetenhet har höjts de senaste åren.

Det tredje kapitlet Försäkringsförtagen presenterar försäkringsföretagens prudukter i Sverige.

Försäkringsbranschen kan delas upp i skadeförsäkring och livförsäkring. Skadeförsäkring omfattar egendomsförsäkring, ansvarsförsäkring, rättsskyddsförsäkring, överfallskydd, och reseskydd. Livförsäkring täcker liv och hälsa. Men livförsäkringsföretagens sjuk- och olycksfallsförsäkring klassificeras som skadeförsäkring. De koncept finns också samma i Kina.

Det finns omkring 440 registrerade försäkringsföretag i Sverige. Det motsvarande talet i Kina är 146. De flesta av dessa är små lokala skadebolag. Marknaden är koncentrerad till några större bolag och bolagsgrupper. Det finns samma situation i Kina. Till exempel, PICC hade omkring 37% av motoförsäkrings marknad i Kina 2011 , men hon hade drygt 77% 2000.

Premieinkomsten för skadeförsäkringsföretagen uppgick till 66 miljarder kronor 2011. De fem största försäkringsföretagen är Länsförsäkringar, If Skadeförsäkring, Trygg Hansa, Folksam och Moderna Försäkringar.

Premieinkomsten för livförsäkringsföretagen uppgick till 207 miljarder kronor 2011. De fem största livförsäkringsföretagen är Skandia Liv, Alecta, SEB Trygg Liv, Folksam och AMF Pension.
Det fjärde kapitlet Försäkringsföretagens investeringar visar att I slutet av 2011 uppgick försäkringsföretagens placeringstillgångar till 2 943 miljarder kronor. Det motsvarar omkring 90 procent av Sveriges BNP. Kapitalet är i huvudsak placerat i aktier, värdepappersfonder och räntebärande värdepapper, men även i fastigheter och infrastruktur. Men det finns en stäng gräns på försäkringsföretagens placeringstillgångar i Kina, trots att försäkringsföretagen förvaltar ett enormt kapital, över 6 000 miljarder rmb. Kapitalavkastning var alltså inte så bra, bara 3.6% genomsnittligt 2011.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar